Vraag gratis jouw offerte aan
LG RESU systeem

Overtollige energie opslaan via een thuisbatterij

Studies tonen aan dat je slechts 30% van de stroom die je via je zonnepanelen produceert, onmiddellijk verbruikt. De overige 70% gaat naar het distributienetwerk. Op momenten dat je ’s avonds energie nodig heeft blijf je afhankelijk van het net.

Door te kiezen voor een thuisbatterij sla je die overtollige energie zelf op, wat resulteert in een zelfvoorziening van 60 tot 80% die kan ingezet worden wanneer nodig. Dat percentage is afhankelijk van je verbruikspatroon, en de sterkte en de opslagcapaciteit van je batterij en omvormer.

Is een thuisbatterij de investering waard?

Vooral consumenten met een digitale elektriciteitsmeter die voor het nieuwe nettarief kiezen, zijn gebaat bij een batterij. Het prosumententarief zorgt er namelijk voor dat je het elektriciteitsnet als ‘opslagplaats’ voor je overproductie gebruikt.

Bij het nieuwe systeem valt het prosumententarief weg en heb je geen buffer voor niet direct gebruikte energie. Je verschuift dan best je verbruik naar een ander tijdstip (bv. door uw huishoudelijke toestellen met lange cyclus overdag te programmeren). Ofwel moet je je teveel aan energie elders opslaan, op een thuisbatterij bijvoorbeeld.

SMA batterij opslag
Q-Cells Q.Peak Duo BLK G8 345wp Mono

Premie voor een thuisbatterij

De Vlaamse overheid biedt sinds 1 augustus 2019 een premie voor thuisbatterijen aan voor gezinnen met een digitale elektriciteitsmeter. Deze premie vraag je zelf aan bij het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid. Let op: je hebt hiervoor een attest van Fluvius nodig. Meer weten over de premie voor thuisbatterijen?

Lees hier verder.

Hoeveel bedraagt de premie?

De premie bedraagt 250 euro per kilowattuur werkelijke capaciteit van het batterijsysteem. De premie bedraagt maximaal 3.200 euro en kan nooit meer bedragen dan 35% van de investeringskosten.

Als u nog geen digitale meter hebt en een digitale meter moet aanvragen bij de netbeheerder, dan kunt u de kosten van de plaatsing en de indienststelling in rekening brengen (inclusief de meterkast en de kosten voor de beperkte en noodzakelijke demonteringswerken en/of aanpassingswerken aan de meterlocaties). Het bedrag van de premie kan dan worden verhoogd met maximaal 300 euro.