Vraag gratis jouw offerte aan
LG RESU systeem

Overtollige energie opslaan op een thuisbatterij

Studies tonen aan dat je slechts 30% van de stroom die je via je zonnepanelen produceert, onmiddellijk verbruikt. De overige 70% gaat naar het distributienetwerk. Op momenten dat je ’s avonds energie nodig hebt, blijf je afhankelijk van het net.

Door te kiezen voor een thuisbatterij sla je die overtollige energie zelf op, wat resulteert in een zelfvoorziening van 60 tot 80% die kan ingezet worden wanneer nodig. Dat percentage is afhankelijk van je verbruikspatroon, en de sterkte en de opslagcapaciteit van je batterij en omvormer.

BYD Battery Box Premium

Premie voor een thuisbatterij

De Vlaamse overheid biedt sinds 1 augustus 2019 een premie voor thuisbatterijen aan voor gezinnen met een digitale elektriciteitsmeter. Deze premie vraag je zelf aan bij het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid.

De premie bedraagt 250 euro per kilowattuur van de werkelijke capaciteit van het batterijsysteem, bedraagt maximaal 3.200 euro en kan nooit meer bedragen dan 35% van de investeringskosten.

Aan welke voorwaarden je moet voldoen om aanspraak te kunnen maken op de premie voor batterijen vind je hier terug: voorwaarden 

Beperk het capaciteitstarief voor 2022 met thuisbatterijen

Vanaf 1 januari 2022 gaat de VREG een capaciteitstarief in voeren voor de kosten van de elektriciteitsnetwerken. Dit tarief geldt voor iedereen, zonnepanelen of geen zonnepanelen.

Voor 2022 wil dit zeggen dat de netwerkkosten niet enkel meer berekend zullen worden op basis van het aantal verbruikte kWh/gebruiker zoals dit voor 2021 nog het geval is. In 2022 zullen de netwerkkosten slechts 20% uitmaken van het distributietarief. De overige 80% zal afhangen van de verbruikspieken die je als gebruiker genereerd. Hoe hoger de pieken zijn, hoe hoger de rekening is die volgt. Het idee achter het capaciteitstarief is de Vlaamse verbruikers aan te zetten tot nieuwe gewoontes en hun verbruik meer te gaan spreiden gedurende de dag. Het is dan ook mede dankzij de thuisbatterijen dat je een hoger factuurbedrag kan gaan vermijden en dus nog meer kan besparen.

3 grote voordelen van thuisbatterijen

Onafhankelijkheid van het net

Om minder afhankelijk te zijn van het net en meer uit de energie te halen die je zonnepanelen produceren spelen de thuisbatterijen een grote rol. Dankzij de thuisbatterijen ga je een aanzienlijk hoger percentage van de geproduceerde elektriciteit zelf gaan verbruiken in plaats van te injecteren in het net. Je kan spreken van 70 tot 80% zelfconsumptie in plaats van de 30% zonder batterijen. Deze percentages zijn voor iedereen verschillend en hangen af van je verbruikersprofiel, de grootte van je zonnepaneleninstallatie en de capaciteit van je batterij.

Bespaar op je factuur

Voor Vlaanderen geldt er vanaf 1 januari 2021 een nieuw tarief voor zonnepaneleninstallaties. Mensen die vanaf 2021 zonnepanelen plaatsen kunnen niet meer genieten van de terugdraaiende teller. Dit maakt dat je moet betalen voor je netto werkelijke verbruik in kilowattuur dat je afneemt van het net. Voor de stroom die je in het net injecteert heb je recht op een kleine vergoeding welke aanzienlijk lager ligt dan de prijs die je gaat betalen voor de stroom die je aankoopt. M.a.w. Hoe meer je van je eigen productie verbruikt, hoe lager je energiefactuur. Thuisbatterijen kunnen je dus heel wat Euro’s besparen.

 

Buffer bij stroompannes

Werken aan de elektriciteitsvoorzieningen in jouw straat waardoor je enkele uren zonder elektriciteit zit? Wij, bij AR&B Solar kunnen jouw belangrijkste toestellen apart aansluiten op de thuisbatterij waardoor deze (koelkasten, vriezers,…) blijven werken ondanks de uitval van het elektriciteitsnet. Dit door middel van een onafhankelijk regelsysteem dat er tijdens stroomtekorten en/of pannes voor zorgt dat jouw elektriciteitstoevoer ononderbroken blijft en je deze toestellen kan blijven voeden vanuit de batterij(en).